De geschiedenis van de piano gaat terug naar de 18e eeuw. In die tijd was het instrument voorbehouden aan de bourgeoisie en de elite. Pas in de tweede helft van de 20e eeuw kon ook de rest van het volk een mooi exemplaar aanschaffen. Maar er zijn nog meer verrassende weetjes over piano’s en haar geschiedenis en ontwikkelingen.
Hoe ontstond de piano?
De allereerste versie van het toetsinstrument werd uitgevonden door Bartolomeo Cristofori, een Florentijn. Hij noemde het instrument de ‘Gravecambalo piano e forte’. Dit was de basis voor het instrument zoals we vandaag de dag kennen en hij werd ontworpen uit twee snaarinstrumenten: het cymbalum en het clavichord. Geleidelijk aan evolueerde het instrument in de Elzasser familie. De familie Silbermann verbeterde vervolgens de hamerslag en rond 1770 werd de fortepiano ontworpen. Dit vlaggenschip werd gebruikt door beroemdheden, zoals J.S. Bach, W.A. Mozart en F. Schubert.
Toen de industriële revolutie op gang kwam in de 19e eeuw werden er meer verbeteringen uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan de evolutie van de klank, de flexibiliteit van de toetsen en de sterkte van de staalkabels. Ook het uiterlijk van de piano veranderde, hij werd robuuster en esthetischer. Eind 19e eeuw werden de piano’s gebouwd zoals we die vandaag de dag nog kennen. Later werd in de 20e eeuw het leer dat de koppen van de hamers onthult vervangen door schapenwol en werden piano’s wereldwijd gebruikt.
Bekende merken die in die tijd geproduceerd werden waren Blüthner, Broadwood, Pleyel, Erard en Stein. Deze merken waren samen goed voor 70% van de wereldproductie. De bekende componisten hingen hun namen aan deze merken, waardoor ze een enorme boost in de verkoop kregen.
De moeilijkste pianostukken om te spelen
In de loop van de eeuwen zijn veel verschillende pianostukken ontworpen en bekend geworden. Er zijn een aantal klassieke stukken die je op de piano kan spelen, maar die ontzettend moeilijk zijn. De gemiddelde pianist moet hier jaren voor oefenen om het echt goed onder de vingers te krijgen en het stuk vloeiend te kunnen spelen. De drie moeilijkste pianostukken ooit uitgebracht zijn:
- Beethoven’s Symfonie Nr. 5;
- Sonate in het maanlicht, 3e deel van Beethoven; en
- De Piano Sonate Nr. 18 in D groot van Mozart.
De beste pianisten ter wereld
Op de piano spelen kunnen veel mensen, maar zich echt een van de beste pianisten van de wereld noemen is hele andere koek. Toch zijn er wereldwijd een aantal mensen die je kan scharen onder de beste van het beste. De grote internationale pianisten zijn:
- Martha Argerich;
- Yundi Li;
- Lang Lang;
- Ievgeni Kissin;
- Radu Lupu; en
- David Kadouch.
De piano is dus een instrument dat zijn geschiedenis ver voor de 18e eeuw heeft liggen, maar die in de 18e eeuw ontwikkeld is uit twee snaarinstrumenten. In de eeuwen daarna is het instrument op alle vlakken verbeterd en duurzamer geworden, maar ook esthetisch verbeterd. Er zijn veel verschillende pianostukken die je kan spelen, waarvan er drie echt ontzettend moeilijk zijn om onder de vingers te krijgen en aan de andere kant heb je ook nog de beste pianisten ter wereld.
Wil je iets luxer spelen? Dan kan een Steinway vleugel iets voor je zijn!